Vastuullisuusohjelma Hangö Arbetarnas Idrottsklubb ry 

Hangö Arbetarnas Idrottsklubissa on tavoitteena vaalia puhdasta urheilua ja tarjota jäsenilleen liikunnan iloa, vastuullisessa ja turvallisessa ympäristössä. Toiminnassamme ilmapiiri on innostava, positiivinen, kunnioittava ja leikinomaisuutta korostava. Jokaisella lapsella on oikeus liikkua! 

Seurassamme toimimme hyviä tapoja, liikunnan eettisiä arvoja ja urheilun reilun pelin periaatteita arvostaen. Sitoudumme epäasiallisen käyttäytymisen, urheiluhuijauksen, vedonlyönnin, lahjonnan, sukupuolihäirinnän ja urheilulle vieraiden aineiden kuten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn toiminnassamme. 

Lasten kasvua tuetaan yhteistyöllä ja toiminta on ammattimaista. Seuran toimintaan voivat osallistua kaikki, jotka sitoutuvat noudattamaan hyväksyttyjä hyviä toimintatapoja. Meillä liikutaan, onnistutaan, menestytään ja koetaan elämyksiä yhdessä. 

Hangö Arbetarnas Idrottsklubbissa olemme sitoutuneet noudattamaan Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaa sekä Voimistelun eettisiä periaatteita. 

Haluamme olla mukana rakentamassa entistä turvallisempaa ja vastuullisempaa voimistelukulttuuria. "Tarjotaan lapsille ja nuorille liikunnan iloa." Vastuullisuustyö Hangö Arbetarnas Idrottsklubbissa Sisältö pohjautuu Urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaan ja voimistelun eettisiin periaatteisiin

Hyvä hallinto  

Seuramme säännöt, ohjeistukset ja toimintamallit ovat vastuullisuuden näkökulmasta ajan tasalla. Seuran toimintaperiaatteet ja toimintatavat on kirjattu auki seuran nettisivuille. Haluamme, että toimintamme on mahdollisimman avointa, rehellistä ja luotettavaa. Seuralla on nimetty vastuuhenkilö, joka huolehtii vastuullisuuteen liittyvistä asioista. Kaikki uudet ohjaajat saavat perehdytyksen tehtäväänsä. Taloudenpitomme on vastuullista. Taloudenhoito on laadukasta ja säännösten mukaista. Seuralla on nimetty henkilö, joka vastaa vastuullisuusasioista.


Turvallinen toimintaympäristö  

Kaikilta alaikäisten kanssa työskenteleviltä tarkastetaan rikosrekisteriotteet. Seuran eri toimijoilla on pelisäännöt, joita kaikki noudattavat. Pelisäännöt ovat nähtävillä seuran nettisivuilla. Seuralla on omat ohjeet epäasialliseen käytökseen puuttumiseen, ja ne ovat kaikilla toimijoilla tiedossa. Emme hyväksy kiusaamista, häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä. Jokainen valmentajamme suorittaa turvallisuuteen liittyvän vastuullinen valmentaja -verkkokoulutuksen. Seuran valmentajat ja muut toimijat perehtyvät myös Voimisteluliiton Lasten oikeudet voimistelussa, Voimistelijan keho ja turvataidot sekä Valmentajan valta ja vastuu -materiaaleihin.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo  

Pyrimme edistämään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassamme ja päätöksenteossamme. Kohtelemme kaikkia yhdenvertaisesti, ja hyväksymme jokaisen omana itsenään. Viestimme monipuolisesti; haluamme sana- ja kuvavalinnoillamme tukea yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Lisäämme ja kehitämme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista kiinnittämällä huomiota harrastuksen kustannuksiin ja saavutettavuuteen liittyviin näkökulmiin. Pyrimme huomioimaan toiminnassamme myös erityistarpeiset harrastajat. Kausimaksut ja kilpailukustannukset pyritään pitämään kohtuullisina.

Antidoping

 Kannustamme ja ohjaamme terveellisiin elämäntapoihin ja puhtaaseen urheiluun. Seuran johtokunta tutustuu voimistelun antidoping- ohjelmaan ja ne on kirjattu seuran sääntöihin. Ympäristö ja ilmasto Ympäristökasvatus on osa seuran toimintaa. Suosimme lähiliikuntaa, kannustamme jäseniämme varusteiden kierrätykseen ja pyrimme kiinnittämään huomiota materiaalikulttuuriin. Tiedostamme ja huomioimme eri toiminnoista aiheutuvat ympäristövaikutukset. Vähennämme paperin käyttöä seuran hallinnossa ja näytöksissä. Pyrimme yhdistämään mahdollisuuksien mukaan kisamatkoja ja kannustamme kulkemaan harjoituksiin kimppakyydeillä, pyörällä ja kävellen. Käytämme omia juomapulloja ja kierrätämme hyötyjätteemme harjoitus,- kisa-, tai näytöspaikan suomin mahdollisuuksin. Seurassa on mahdollista kierrättää seuravaatteita ja kisapukuja.

 Mitä on epäasiallinen käyttäytyminen? 

Epäasiallinen käyttäytyminen on yleisen hyvän tavan vastaista käyttäytymistä tai lainvastaista käyttäytymistä toista kohtaan. Se on järjestelmällistä, jatkuvaa tai kertaluontoista toista alistavaa toimintaa joko tekona tai laiminlyöntinä. Se voi olla esimerkiksi: toistuvaa henkilön ominaisuuksien, luonteenpiirteiden tai yksityiselämän mustamaalausta treeniyhteisön ulkopuolelle jättämistä huutamista, haukkumista, asiatonta nimittelyä, pahan puhumista toisesta tai naurunalaiseksi saattamista fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua epäasiallista valta-aseman väärinkäyttöä seksuaalista häirintää sukupuoleen perustuvaa häirintää päihteisiin liittyvää epäasiallista käytöstä Syrjintä rodun, kansalaisuuden tai etnisen alkuperän, ihonvärin, kielen, sukupuolen, iän, perhesuhteiden, seksuaalisen suuntautumisen, terveydentilan, uskonnon tai yhteiskunnallisen mielipiteen vuoksi on laissa kielletty. 

Mikä on seksuaalista häirintää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta. Tämä voidaan tehdä erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. Tällaisen ilmapiirin voi luoda esimerkiksi seksuaalissävytteiset vitsit tai vihjailut ja kehon kommentointi. Lähde: Suomen Voimisteluliitto 

Harrastaja: Kuinka toimin? Yritä ilmoittaa selkeästi epäasiallisesti käyttäytyvälle henkilölle, ettet hyväksy hänen toimintaansa ja vaadi sen lopettamista. Puuttuminen epäasiallisesti käyttäytyvän henkilön toimintaan ei aina ole mahdollista esimerkiksi valta-aseman tai teon kohteeksi joutuneen järkyttymisen tai pelkotilan johdosta. On kuitenkin tärkeää, että tieto epäasiallisesta käytöksestä tulee epäasiallisesti käyttäytyvän henkilön tietoon Yritä muistaa tapahtuma-aika ja -paikka sekä se, mitä tapahtui ja keitä oli läsnä. Tarvittaessa kirjaa ne ylös. Kerro tapahtuneesta ryhmäsi vastuuvalmentajalle. Mikäli tilanne ei raukea, vastuuvalmentaja vie asian eteenpäin seuran turvallisuusvastaavalle. Jos epäasiallinen kohtelu koskee ryhmäsi valmentajaa tai ohjaajaa, voit ottaa suoraan yhteyttä seuran turvallisuusvastaavaan. Yhteystiedot: haikvoimistelu@gmail.com, 0405210333 Voit myös ottaa nimettömästi yhteyttä Väestöliiton Et ole yksin – palveluun, ja jutella luottamuksellisesti turvallisen aikuisen kanssa.

Ohjaaja, valmentaja tai toimihenkilö: Kuinka toimin? Yritä ilmoittaa selkeästi epäasiallisesti käyttäytyvälle henkilölle, ettet hyväksy hänen toimintaansa ja vaadi sen lopettamista. Puuttuminen epäasiallisesti käyttäytyvän henkilön toimintaan ei aina ole mahdollista esimerkiksi valta-aseman tai teon kohteeksi joutuneen järkyttymisen tai pelkotilan johdosta. On kuitenkin tärkeää, että tieto epäasiallisesta käytöksestä tulee epäasiallisesti käyttäytyvän henkilön tietoon. Yritä muistaa tapahtuma-aika ja -paikka sekä se, mitä tapahtui ja keitä oli läsnä. Tarvittaessa kirjaa ne ylös. Kerro tapahtuneesta seuran turvallisuusvastaavalle. Yhteystiedot löytyvät täältä: haikvoimistelu@gmail.com, 0405210333 Voit myös ottaa nimettömästi yhteyttä Väestöliiton Et ole yksin – palveluun, ja jutella luottamuksellisesti turvallisen aikuisen kanssa. Seuraukset epäasiallisesta kohtelusta Seuran toiminnassa tapahtuneissa tapauksissa johtokunta voi antaa huomautuksen, kirjallisen varoituksen tai erottaa jäsenen. Liiton toiminnassa liitto voi antaa varoituksen tai enintään 2 vuoden toimintakiellon. Lähde: Hangö Arbetarnas Idrottsklubb ry säännöt